Cristi Botez, reporter special, transmite de sub ploaia de gloante din Cairo. Ziaristi Online, in direct, din Egipt. FOTOGRAFII EXCLUSIVE


Curajosul reporter special Cristi Botez, un veteran al celor mai importante razboaie din ultimii 2o de ani, incepand cu evenimentele din 1989, la care a luat parte, n-a stat mult pe ganduri cand a vazut ca “incepe” ceva si in Egipt si s-a suit in primul avion spre Cairo, de unde transmite acum, aproape “live”, ca free-lancer, pentru cititorii si ascultatorii romani. Isi foloseste blogul si da mesaje pe Twitter si pe contul de Facebook, unde azi noapte a postat din ora in ora evolutia dramatica  a situatiei. Ziaristi Online va fi oglinda relatarilor lui pe parcursul deplasarii sale dificile, mai ales ca nu se afla sub protectia nici unei institutii de media, private sau publice. Noi suntem cu el si el este cu noi. Urmariti transmisiile sale. Preluam, “live”:

Cristi Botez pe Facebook:

E ora patru dimineata. Sunt in camera mea, 508 de la City View Hotel, chiar in marginea pieteti Al-Tahrir. Iuresuk a reinceput. De un sfert de ora se trage in continuu. Sunt foxuri de pistol. Chiar sub balconul meu. Suntem vreo 15 ziaristi aici, blocati impreuna cu personalul hotelului. De furia mukltimii ne despart doua usi klegate cu un lant. In departare, la cateva sute de metri se aud yiruri de aerme mai mari…

Ora -4.15 focuri de arme automate/.

Se aud tipete disperate. De oameni raniti. se aude o femeie tipand isteric…

Apoi pe Blog:

Este abia trecut de patru dimineaţa, 3 februarie. Pe strada de lângă hotelul în care stau, în Cairo, iureşul nu conteneşte. Focuri de pistol, câteva sute de metri mai încolo, rafale de pistoale automate, scandări, lovituri ritmate date în gardurile de tablă, scandări, ţipete de dispereare sau durere. Citz View Hotel este situat chiar în marginea Pieţei Al Tahrir, uriaşa scenă în care au loc confruntările dintre protestatarii lui Mubarak şi ssusţinătorii acestuia.

Postez câteva fotografii pe care le-am făcut în nebunia de ieri. Intr-una din ele se vede si hotelul, balconul meu fiind al doilea, pe lateral, la etajul 5. Intr-o altă imagine este puştiul de 12 ani , despre care am relatat ieri, capturat de protestatari si care era sa sfarşească linşat. Iar scene dintr-astea au fost de ordinul zecilor. Intr-o alta fotografie se vede partea de sus a unui bloc. Acolo se urcaseră, la un moment dat, mai mulţi simpatizanţi ai lui Mubarak. De acolo au început să arunce cu pietre şi chiar cu borduri asupra mulţimii de jos. La 50 de metri de mine…

La ora la care scriu, 5 si ceva, dimineata, in piata si pe străzile din jur se trage în draci. Alte noutăţi, în cursul zilei, pe Hotnews şi la Antena 1 si 3. Posibil si la Nasul, pe 10 TV, unde am avut si aseara o interventie telefonică.

Mai multe fotografii aici: Haos în Cairo. Ploaie de pietre, gloanţe, sticle Molotov

2 Februarie:

Am reusit sa intru pe internet. Incerc sa postez cateva fotografii pe fuga. Cea cu mine e de azi dimineata, cand am ajuns. N-am mancat nimic de aseara. Afara se trage incontinuu. Ma duc din nou in Piata Tahrir.

UPDATE 1: Internetul functioneaza sporadic. Fotografiile se incarca greu. Mai postez cateva.

Cairo, ora 17.30. Egiptenii se lupta cu egiptenii. Este macel. In fata mea, un copil de 12 ani a lovit un alt pusti cu un bolovan dislocat din pavaj. L-a lovit cu ura. Sangele a tasnit. Se intuneca. Nu mai stii cine e langa tine. Oricine ar fi, este automat dusman.

Militarii s-au retras in taburi. Nici urma de politie. Fiecare e pe cont propriu. Si noi, ziaristii, la fel. Fac fotografii. As vrea sa le pot trimite.

Corespondenta de la Cairo pentru Hotnews.

AUDIO Cristian Botez, ziarist roman aflat in Cairo: “Copii si adolescenti sint in mijlocul luptei / Usile hotelurilor sint baricadate cu mobilier / Toti militarii s-au retras in tancuri”
Miercuri, 2 februarie 2011, 17:15
Freelancer-ul Cristian Botez, aflat in acest moment la Cairo, a relatat pentru HotNews.ro evenimentele petrecute in Piata Tahrir pina la mijlocul zilei de miercuri. “Dupa ora 13.00, situatia a degenerat, cele doua tabere ciocnindu-se violent. Adolescenti si chiar copii sint in mijlocul luptei”, spune ziaristul roman.

Asculta o relatare impresionanta din cel mai fierbinte loc al planetei.
(reprodusa in Video de mai sus)

Cele mai importante informatii:

– Pina la ora 13.00 situatia era calma. Pina la acea ora, taberele s-au confruntat verbal. Apoi, situatia a degenerat

– Nebunia a inceput dupa ora 13.00

– Un razboi teribil. In jumatate de ora au aparut primii raniti, pentru ca cele doua tabere ataca in valuri succesive

– Copii si adolescenti sint in mijlocul luptei

– Militarii care vegheau pe tancuri s-au retras in vehicule

– Jurnalistii s-au retras in hoteluri

– Un jurnalist francez a fost ranit serios la picior

– Usile tuturor hotelurilor au fost legate cu lanturi, sint baricadate cu mobila

– Egiptenii care-l contesta pe Mubarak spun ca sustinatorii sai aflati in Piata Tahrir sint oameni platiti

– Armata nu se implica deloc. Tot ce se vede acum e ca militarii incearca sa apere Muzeul de Istorie si celelalte obiective. Pe fiecare strada se afla unul-doua tancuri .

Jurnal de Razboi, Prima postare: La Cairo, in ploaia de pietre

2 februarie 2011
de Cristian BOTEZ

Este ora 15.30, Cairo. De 1 ora sunt blocat intr-o cladire a unui hotel din Piata Tahrir, alaturi de alti 8 ziaristi. Unul dintre colegii mei de presa intalniti ad-hoc in haosul de pe strada, un  ziarist francez, a fost ranit la picior de o piatra aruncata din multimea de egipteni furiosi. Nu  ne spune nimeni unde putem gasi un medic si nu cred ca va veni vreunul aici. Angajatii hotelului au baricadat intrarea cu lanturi si cu seifurile din hotel. Patronul a facut o criza de isterie, a spus ca evacueaza hotelul daca mai iesim sa facem fotografii.  Am sosit azi-noapte la 2 in Cairo. Am dormit pe jos in aeroport pana dimineata, cand politia m-a lasat sa ies in strada sa caut o masina care sa ma duca in oras.  Sustinatorii lui Mubarak se confrunta cu protestatarii in piata Tahrir si ataca in valuri succesive cu pietre smulse din caldaram de pe strazile din imprejurimi. Sunt deja zeci de raniti in doar 2 ore de la inceputul conflictului. Militarii s-au retras in tancuri. Geamurile de la parterul cladirilor din jur au fost facut tandari.

Nota: textul de mai sus este dictat prin telefon. Nu am acces la internet. Nu pot posta sau trimite fotografii. Peste o ora Hotnews va publica o corespondenta telefonica pe care am facut-o pentru ei.

Update 1: ora 16.50 Situatia se agraveaza. Piata e plina de fum. S-au tras focuri de arma. Nu stiu deocamdata cine a tras. Tancurile sunt nemiscate. Valuri de oameni alearga unii dupa altii in toate directiile. Cativa incearca sa se catere pe tancuri. Incepe sa se intunece. Nu stiu ce se va intampla mai departe.

ps: Comentariile sunt moderate de cineva ramas in tara. Eu le voi vedea cand ma intorc. Cu bine, sper. Pana atunci, multumesc tuturor pentru sprijin.

Nota Ziaristi Online: Noi iti multumim, Cristi! Doamne, ajuta!

About ZiaristiOnline

Ziaristi Online isi propune sa promoveze media independenta electronica, cu precadere cea din spatiul de expresie romanesc, indiferent de frontierele actuale. Ziaristi Online este un site dedicat ziaristilor si fotografilor romani care au ales sau simpatizeaza libertatea de exprimare online si jurnalistilor de pretutindeni care sunt gata sa o apere. Ziaristi Online promotes the independent electronic media, especially from the Romanian expression space, regardless of the actual borderlines. Ziaristi Online is dedicated to the Romanian journalists and photojournalists who chose or side with the online freedom of expression and to those journalists from worldwide who are ready to defend it.
This entry was posted in Cristi Botez, Dezvaluiri, Eveniment, EXTERNET, FOTO / VIDEO, Galerie, Marturii, Reportaj, TOP NEWS and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.